söndag 6 januari 2013

Januarimiddag

Då var det dags igen efter en längre tids semester. Denna vända är det en trerätters, ganska enkel men god middag med fisktema.

Räkcocktail ceviche med pepparrot (2 h, varav tillagning 15 min)

Detta är en förrätt inspirerad av den peruanska rätten ceviche, alltså i princip marinerad fisk/skaldjur. Chili och/eller vitlök går säkert också bra istället för pepparrot.

4 ekologiska citroner
1 burk skalade räkor
1 burk kräftstjärtar
1/2 kruka färsk dill
Färsk pepparrot
2 msk olivolja

















Riv ned citronskalet från tre citroner i en bytta. Riv endast det gula på skalet, när du kommer ned till det vita blir det mest bittert. Pressa citronsaften från citronerna i byttan. Riv pepparrot fint, cirka 2  msk (eller efter tycke) och blanda ned det. Finhacka dillen och blanda ned den. Häll i olivolja och blanda om ordentligt. Lägg sedan i kräftstjärtar och räkor, blanda om försiktigt och låt stå i kylen ett par timmar innan servering. Kan förberedas tidigare än så, det innebär bara att det får marinera längre. Lägg upp dessa i ett cocktailglas eller motsvarande och pimpa med lite citronskivor.

Panerad rödspätta med pepparotssås och rotmos (tillagning ca. 30 min)

Enkelt, klassiskt och starkt.

Fyra rödspättafiléer
1 ägg
Ströbröd
Citron
1/2 kruka dill
Gräddfil
Pepparrot
Smör
5 Potatisar
5 Morötter
Vitpeppar
Svartpeppar
Salt

Börja med rotmoset. Skala potatis och morötter och koka upp i saltat vatten. Låt sjuda ca. 20 min. När detta är klart, mosa med stomp eller gaffel, tillsätt en klick smör och vitpeppar efter smak.

Panera fisken. Kläck och vispa ut ägget i en form eller tallrik stor nog att doppa en rödspättafilé i. Häll upp ströbrödet i en annan form tillsammans med lite salt och peppar. Doppa sedan rödspättafiléerna först i ägget och sedan i ströbrödet. Stek dem sedan hastigt på vardera sida.

Pepparrotssåsen tillreds helt enkelt genom att riva pepparrot, finhacka dillen, och sedan vispa ihop detta med gräddfilén. Done!



Att dricka:

Stoneleigh Riesling passade mycket bra till maten, torr och frisk med mycket syrlighet vilket passar både till Ceviche och huvudrätt.

Efterrätt: Mittemellan Tiramisu och Pannacotta (tillagning 15 min)

Brukar som enkel dessert servera vaniljkesella med frysta bär som efterrätt. Detta är en variant på temat med kardemummaskorpor.

Ett par kardemummaskorpor
2 pkt vaniljkesella
Frysta bär
Florsocker

Hela poängen med denna dessert är att varva. Börja med en lager frysta bär i botten. Smula sedan lite skorpa över bären, och sedan ett lager kesella till. Gör om denna procedur en gång till och sluta med ett lager bär och skorpor överst. Garnera med florsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar