söndag 9 december 2012

Tillbaka-kaka

Några vänner bjöd på en mumsig chokladkaka och lämnade snällt nog kvar resterande kakbitar och kakformen. Som tack fick de en "tillbaka-kaka", i sin egen form. Det blev en saffranskaka modell enkel.

Saffranskaka
Tillagningstid 1 tim, varav 45 min i ugn.

Ingredienser (12-15 bitar):
200 g smör eller margarin
0.5 g (1 frp) saffran
2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1.5 dl mjölk
4 dl vetemjöl

Garnering:
florsocker

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, det gör att saffranet blir mer finfördelat. Har man ingen mortel så kan man strunta i det.

Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk. Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.

Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen eller en bakhandduk över och låt svalna.

Sikta över florsocker som garnering.

Recept hämtat från:
http://www.recepten.se/recept/saffranskaka.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar