tisdag 27 november 2012

Rostad pumpasoppa

Tillagningstid ca. 45 min.

Tänkte såhär i halloweentider testa att slänga ihop en liten pumpasoppa. Lite skönt mustigt och höstigt. Vill man vara extra avancerad går det säkert att rosta pumpafröna i själva pumpan, men jag fuskar med köp-frön.

Recept

Butternut pumpa, ca 1 kg
2 morötter
6 vitlöksklyftor
1 gul lök 
2 dl vitt vin
2 dl buljong
1 dl matlagninsgrädde
1/2 röd chili, finhackad
0,5 dl pumpafrö
250 g bacon eller sidfläsk
riven parmesan
olivolja
rosmarin
salt
peppar
  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Skala och dela pumpan. Gröp ur kärnorna och dela den i stora kuber och lägg dem i en stor form.
  3. Skala och dela morötterna och lägg dem i samma form.
  4. Dela löken och fördela den i formen.
  5. Lägg i vitlöksklyftorna.
  6. Ringla över olivolja, salta och peppra och dra över med rosmarin efter smak.
  7. Kör i ugn i 10 min, ta ut och rör om lite och kör sedan 10 minuter till. Medans pumpan rostas, passa på att hetta upp lite olivolja i en panna och rosta pumpafröna i denna och lägg dessa i en skål. Om tid finns, fräs även bacon och lägg detta i en skål.
















8.     Värm upp grädde, vin, (chili efter smak) och buljong i en stor kastrull.
9.  Lägg ned grönsakerna i kastrullen och mixa dessa med en stavmixer tills soppan är slät.
10.  Servera med parmesan, bacon, pumpafrön och basilika. Allt kan vara vid sidan om i skålar om man vill smaksätta själv.



    1 kommentar: